Tuesday, May 17, 2011

Tips download sepantas kilat:IDM yg hot

IDM atau nama penuh dalam surat beranaknye ialah internet download manager merupakan satu software yg memang sentiasa hot dr dulu smpai sekarang..Mungkin ramai orang minat Justin Bibier, tapi ingt, pengguna IDM lagi ramai dari peminatJustin bibier tau.. hehe.. comel x perbandingan ni? =p Ape itu IDM? IDM tu software untuk mendownload..download apa? Macam2 lah.. Daripada yang baik kepada jahat.. atau dengan kata lain, IDM ni merupakan software yang sangat user-friendly, senang, effective, productive, dan detective.. eh..detective tu bukan..salah word.. 

IDM ni gunanya untuk mendownload ape sahaja benda, mp3, video dan sebagainya.. Tapi apa yang membuatkan IDM ni sangat special lagi special dari burger special?
Ianya kerana IDM mampu meningkat transfer rate berkali2 ganda berbanding yang biasa atau default downloader.. Tak paham? Ok..bahasa mudah.. IDM ni boleh membuatkan download anda siap dengan pantas!! Kalu biasa download maharaja lawak sejam baru siap, dengan IDM 10 minit pun bleh siap..sekarang dah paham kan? Hehe.. IDM ni bagi aku merupakan satu kemestian yang setipa laptop mesti ada.Banyak lagi sebenarnya software yang sama macam IDM seperti IDA(bukan nama orang) stands for internet download accelerator..Limewire..dan banyak lagi lah..aku pun xingt.. Tapi setakat ni, IDm je software yang betul2 efective dan productive!! Macam mana rupanya pakcik IDM ni? Lihat bawah meja..eh bukan..bawah ni..
 (klik gambar untuk tumbesaran)
IDM sangat mudah untuk mendownload.. Dia bleh capture link dengan mudah dan senang..teringat satu kisah dialog dengan seseorang ni..
“Aku:Camne ko download video kat youtube tu?
Dia: Download camtu je lah..
Aku: Camne tu?
Dia:Entah..tiap kali aku bukak video youtube dah ade tulis download video kat atas..
Aku: (tersenyum sinis)

Sebenarnye sesiapa yang install IDM dalam laptopnye, sebarang video seperti kat youtube tu, kalau kite play, dia akan keluar tulisan “Download this video” kat atas..kerana IDM akan capture sebarang link secara automatic dan akan tanye user untuk download ke x..Senang kan? Xpayah guna youtube downloader pun.. Tapi macammana konsep yang menyebabkan IDM ni bleh jadi laju? Ok..kat bawh ni aku buat ilustrasi perbandingan… 
 
Tgk gambar kat atas..yg ni kalau kita download tanpa IDM..katakanlah korg nak download video A bersaiz 100 Mb dengan download rate 30kb/sec.. korg akan terus mendownload 30 kb setiap saat dengan hanya satu jalan sehinggalah cukup 100 Mb..so mestilah amek masa lame kan?

Then tgk plak gambar kat bwh ni.
 Gambar kat atas ni menunjukkan kalau kita download DENGAN mengunakan IDM..Camne prosesnye? katakan lah kita nak download video yg same, video A yang bersaiz 100 Mb.Pertama skali, IDM akan pecahkan 100 Mb tu kpd 5 bahagian iaitu 20 Mb setiap bahagian.. Then, ke lima2 bahagian akan di download secara serentak  melalui 5 jalan dan akan di combine kan balik setelah kelima2 nya siap.. So, konpem lah download kita akan siap lebih cepat kan??

Faham sekarang? Jadi buat pengguna laptop atau desktop, install lah IDM untuk buat hidup anda lebih senang. Sebenarnye IDM ni adalah shareware, yang mana bermaksud kita kena beli dari pembuatnye. Tapi zaman sekarang ade lagi ke yang nak beli software2 camni ? hehe.. Maknenye ada cara yang boleh membuatkan IDM tu jadi original dan boleh guna sampai bila2 yang dipanggil patch, crack, keygen dan lain2..
***
So, kat bawah ni aku summarise balik kelebihan dan keistimewaan IDM ni..
1.Meningkat transfer rate hingga ke 10 kali ganda a.k.a mempercepatkan download.
2.Capture link dengan mudah, terutama untuk mendownload video2 seperti youtube, mysoju dan sebagainya.
3.Support resume. Kalau download tetiba berhenti kat tengah jalan, boleh sambung lain kali..so xperlu start pada awal..Tapi xsemua la, bergantung pada server yang anda download.Kalu youtube konpem boleh.
4.Terorganize secara automatic.. files2 yang dh download akan di asingkan ke folder berlainan mengikut jenis files masing2..Contoh, mp3 akan diletak dalam folder music, video dalam folder video.
Yang lain2 aku tambah lain kali k..hee..  So, bg mereka yang belum install lg, mesti tertanya2 camne nak download kan? Kalau ada request kat sini, aku akan letak link download nanti..haha.. have a gud day!!! Adios amigos!!

14 comments:

Anonymous said...

hurm menarik post nih...tapi kalau link "Download This Video" tu tak muncul@ tak keluar, mcm mana cara nak adakan balik ek??tq 4 sharing....

Sebiru Hari Ini© said...

oo..tu maknanye kite x integrate IDM kite dgn browser..solutionnye, bukak IDM, pg kat option, dkt general tab tu, mark checkbox browser yg kita nak guna.. kalu still xjd, reinstall..=) tq..

izwanyusof said...

mantap yie.. karang buat cara2 guna LEECH.. hehe

Anonymous said...

mcm mana ek nk bg IDM ni bukan trial version tanpa membeli..???

Faaizz d. Zul said...

yi
yi
yi
yiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Sebiru Hari Ini© said...

Wanp: haha.. ok gak idea tuh..nnti aku post sal leech lak..leech jarang sgt org tau..
Faaizz d. Zul : J! haha

Sebiru Hari Ini© said...

Anonymous : pakai patch.. Patch ni dpt originalkn IDM tanpa membeli..tapi AWAS! jgn update IDM..

kt bawah ni link download.Bleh pilih nak guna mane2 satu sama ade rapidshare, megaupload atau hotfile..

IDM 5.18 full + patch..
-----------------------------------------
http://rapidshare.com/files/341437768/IDM-egydown.rar.html
-----------------------------------------
http://www.megaupload.com/?d=BZE5CJD3
-----------------------------------------
http://hotfile.com/dl/25857336/d1ade02/IDM-egydown.rar.html
-----------------------------------------
=)

Anonymous said...

salam...nk tnye, mcm mne nk download muvie ye?? sbb xpndai...kihkih...:)

Sebiru Hari Ini© said...

oo..xpandai xpe..same2 kongsi ilmu same2 pandai..=) muvie ape tu? leh spesifik kan lagi x?

Nurul 'Atiqah said...

eleh....dh taw lme dah.... (^..^)--->muke berlagak gile....huahuahua....=p

Sebiru Hari Ini© said...

haha..xpe..buat2 xtau lg..pasni aku cite sal leech lak..lg menarik..=)

Anonymous said...

hmmm...sye da try link yg awk bg tp sume xleh bukak.....ble x bg lg yg len ke????

Sebiru Hari Ini© said...

ok..nanti sy pos k..=)

Zaid Huda said...

DownThemAll! adalaha extension FireFox yang buat benda macam si IDM ni juga.
pasal video, the best way is to go to C:\Users\[USERNAME]\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Cache(for Google Chrome user) sebab kita dapat kurangkan penggunaan bandwidth. setiap kali buka media, cache akan disimpan kat komputer kita. so instead of downloading the media 2 times(open and save), lebih baik download sekali, then cari dia.

just saying :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

http//hairishazwan.com©

Officially Designed by Hairi Shazwan
Launched on 14th May 2011

  © BLOG DESIGN Inspiration by YiE@Art Effects StuDiOs 2011

Back to TOP