Tuesday, February 9, 2010

Pabila tangan menulis..

hurmmm..da lame tak meng'update' blog ku ini.. bz? op coz..tp smpat lagi ber'ym' dan ber'fesbuk'..hehe.. sape la yg pomot fesbuk kat sy ni agak2 nye ye..:p tika tgn duk menulis,kepala lak duk berserabut.. macam2 yg di pk..mcm ada perang dunia yg ke 19 kat dlm kpala neh.. tp Alhamdulillah,Allah mmg xkn bebankan hambatNya dgn ssuatu yg hambatNya xmampu tanggung..wlaupun hakikatnye kkdg sy rasa dah xlarat nak tanggung.. Mlm ni,sy ikut je jari jemari saya menulis..tanpa di susun ayat terlebih dahulu.. kerana sy sudah penat.. duk tnggung masalah..tp ape2 pun bibir tetap mengukir senyuman..piece!! =) ada apa dlm kepala?? mcm2..majoring..bio..finance..past memory.. wah..byk sgt nak tulis.. masalah2 yg dulu berlarutan..
bermula dgn result sem lepas,sy fail dua subjek.. engin lab dan statics.. wah..catat sejarah..xpernah lagi sy fail dan repeat..tp sem ni ada..DUA.. tp Alhamdulillah,subjek lain sy ok..jd pointer sy tak teruk..just average..tp x la sbaik sebelum2 ni.. tp yg saya paling xpuas hati,DUA subjek yg fail tu bukannye sbb sy betul2 FAIL,tp sbb mistake sistem komputer UIA ni yg name je International.. dua2 subjek tu sy mmg lulus..dan utk subjek engin lab sy dpt A,tp kenapa uia bg FAIL.. statics pun sama.. kuar result mlm tu,sy mmg xbley tdo.. smpai je kat uia,terus consult ngn lecturer2 itu..diorg dah check balik dan terbukti,memang mistake sistem uia.. Then,lec engin lab kata akan ubah bnda tu.. sbb kalu xubah,tu namanya menganiaya.. effectnye nanti akan berlarutan.. pastu,sy pegi jumpe lec statics.. skali lagi terbukti yg ianya memang mistake system uia.. carry mark sy xupdate..mrkah 3 assignment+1quiz tak diisi..memang sy sedih.. apa salah sy? then,sy tanya lecturer,leh tlg ubah x.. die jwb.."sy xde kuasa nak ubah benda ni..sbb ianya dah diupdate dlm SYSTEM UIA.." saya:then prof? I think dis is totally not unfair for me.. prof tu slambe je jwb..awk pglah recheck balik..ikut prosedur..kena byr..kalu lulus,luluslah..kalu xleh nak buat cmne.. saya(dalam ati): Ya Allah..senangnye cakap.. then,sy kuar bilik dia dgn prasaan xpuas ati..tp sy nak buat cmne..terima je lah.. then untuk statics,sy decide repeat balik..sbb ada kwn2 xambik lg..means sem lps sy amek lebih dr dyorg.. bkn senang nak decide..tp cmtulah..mmg sedih..tp pk positiflah.. then,sy just tnggu moga2 result engin lab kan diubah kat sistem uia tuh.. sbb ape?? sbb sy nak amek MAJOR!!! kalau earned crdt hour kurg dari 12,maknanye xbley ambik Major lagi..sy da ambik 14.5.. kalu statics(2) ngn engin lab(1) fail,maknenye xbley ambik major.. sbb jadi 11.5..(14.5-2-1).. jadi sy kena make sure engin lab sy lulus balik..n jadi 12.5 crdit hour..statics tu,sy da pasrah..kecewa dgn lecturer x brtanggungjwb..

tunggu punye tnggu,dgn harapan sistem akn tukar gred engin lab,tp xtukar2.. smpai lah tempoh ntuk mohon Major a.k.a minggu lepas..n dah sure,sy kena block..xbley tukar sbb kurg dari 12.5.. sy terpaksalah pegi jumpe academic advisor.. tnye die psl mslh sy..die pn tlg sy.. die check balik..
skali lagi sy terkejut..dan geram..dan xpuas ati.. lec engin lab mmg da taip surat ntuk change gred sy,tp surat tu hilang dlm simpanan academic office.. nasib baik ada saksi yg tgk lec engin tuh taip surat tu.. then,sy merayu lah kat org kat academic office tuh..helpp me..sok da tarikh tutup..sy nak amik major ni sister.. dia kata dia akn solve jgk..die kn contact balik lec engin tu..dgn ym..sbb lec engin tu skrg kat UK da!! waaa..cam xde hrpn je..xpe2..sy sabo..tngggu jgk.. tp tmpoh online majoring da abih..gred xtukar2.. tp pg keesokannye,sy check lg..Alhamdulillah,tukar jgk.. then,sy kena la apply majoring tu scara mnual..lmbat pd org lain..sbb org lain dah apply online.. n tmpoh online dah abih.. sy pun pgilah kat student affair punye office(sebelah tmpat lakonan cite nur kasih).. masuk dlm office tu,sy jumpe ngn sis.zuraida..cite punye cite,die pn phm lah n pcya..then dier bg satu borang untuk mohon majoring..sy amek n isi.. 1st choice:mechatronic eng..2nd:manufacturing eng.. 3rd:automotive engineering.. sy mmg nak mechatronic engineering,walaupn major nih paling hard kat uia ni..n result sy layak untuk majoring ni..sy bwklah borg tu,bg kat sis.zuraida.. then..die pun mula berkata2.............................................. mecha,manu n auto da penuh hairi..awak ambik biochem je lah ye..ada space lg.. saya: YaAllah..xkan xleh pertimbangkn lg sis?sy ni dah la mangsa ketidaksempurnaan sistem uia.. sis:xbleh la hairi.. then,dgn langkah longlai..sy kuar je.. n ari ni,result majoring online da kuar...kwn2 dpt majoring yg dyorg nak.. sy dpt bio..major bio mmg bagus.. sbagus major lain..n hard too..tp xkan sy nak teruskan dengan major yg sy xnak??? untuk 3tahun yg akan dtg....3tahun tuuuu...... so,sy jd tension...org len xtau..sbb sy snyum je..tp sy serabut.. nok nanggih pn ada..tp xmacho r laki nangis..hehe..=)

jd ape sy patut buat?? skrg ni sy just tnggu result spm kuar..sbb sy nak mintak ke maktab..sy mmg dah decide.. wlaupn kwn2,femili duk fight,tp sy nak pindah jgk.. sdey jugak..xde yg menyokong..wlaupun sy sendiri pun xpasti dgn apa yg sy buat ni...

mmg tertekan..result cmerlang pn still cmni..matrik dlu,sy grad dgn status dean list..pointer 3.6.. tp xmenjamin ape2..huuuuu..sdey2.. nk wak gane ni..benornye sy dah give up dgn jalan yg sy pilih ni.. kenapa?? ade la tu sbb nye.. memori dlu duk hantui sy..nak fokus studi pn xbley..result 1st sem kat sini pn xmembrangsangkn.. skrg ni,byk bnda yg sy pk..tp xtau mane jalan yg patut sy pilih.. ni pun baru baik sr dmm..2ari duk golek2 atas katil.. sakit pale..pk byk ngat..

kena pk hal2 lain lg.. sy buntuuuuu... skrg ni sy hanya brgantung pd Allah je..moga2 Dia kan bimbing sy..pilih jalan yg betul...Amin......... lenguh tangan tulis.. terima kasih kerana sudi membaca....dan mengeja..:D

3 comments:

zetty said...

hairi, sedih baca blog entry ni.. waaaa.. rasa mcm nak nangis je.. xpela... awk kuat kn?=) apa2 pn, dont giv up k??=)

Hairi Shazwan© hairi.shazwan@student.iium.edu.my said...

salam sahabat..kenal ke? anyway thanks..=) u too,kuatkn smgt..tmpuhi ujian Allah..

zetty said...

salam..=) xknl pn. juz tersesat masuk blog ni then tertarik nak baca. ok... take care!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

http//hairishazwan.com©

Officially Designed by Hairi Shazwan
Launched on 14th May 2011

  © BLOG DESIGN Inspiration by YiE@Art Effects StuDiOs 2011

Back to TOP